tisdag 27 januari 2015

Densitet - sambandet mellan massa och volym

Inledning 
Hur kan man ta reda på vilken metall en nit är gjord av? Det kan man göra om man har en tabell och densiteten på metallen. Laborationen vi gjorde idag gick ut på att ta reda på vilken metall vi hade, för att göra det var vi tvungna att ta reda på densiteten.

Teori 
All materia är uppbyggd av protoner och neutroner men antalet av dessa varierar, ett tungt material har många neutroner och protoner i en viss volym och ett lätt material har färre neutroner och protoner på samma volym. Därför väger olika material olika mycket även om de är uppbyggda av samma materia. Detta mäts med storheten densitet, det är måttet på hur många molekyler av ett ämne som finns i en kubikmeter. 

Storheten densitet mäts i kg/m3.
Densitet har symbolen ρ symbolen kallas Rho

Experiment 
I undersökningen användes en våg, ett mätglas, nitar och vatten. Mätglaset, som stod ovan på vågen, fylldes med 123 ml vatten, tillsammans hade mätglaset och vattnet vikten 351,45 g. Nio gånger lades sedan nitar i, varje gång antecknades den totala vikten och volymen. Sedan sammanställdes resultaten i Excel, värden lades in i ett diagram och en trendlinje anpassades. Av denna trendlinje kan en slutsats dras om densiteten.

Bild 1. På bilden visas experimentuppställningen.

Mätresultat och Analys

Diagram 1. Visar korrelationen mellan massa och volym för den okända metallen

I tabellen ovan kan man se våra åtta mätvärden. Dessa värden är inlagda i diagrammet. Som man kan se i diagrammet går linjen genom origo, vilket betyder att massan är proportionell mot volym. Y värdet i diagrammet är det normala k-värdet, det betyder att y - värdet beskriver hur mycket mer metallen väger på volymenhet. Som visas  diagrammet ovan var y-värdet 2,7 x. Y-värdet här beskriver densiteten, alltså fann vi densiteten 2,7 g/cm3

 Slutsats
Med hjälp av vårt diagram och en tabell kunde man läsa ut att aluminium hade densiteten 2,7 g/cm3
 vilket var samma densitet som vi fick. Metallen som vi fick var alltså aluminium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar